1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. ABD pazarı Türk gıdasının yeni hedefi

ABD pazarı Türk gıdasının yeni hedefi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyada kişi başına gıda tüketiminde lider konumda olan ABD, Türk gıda ihracatçılarının yeni hedef pazarı haline geldi.

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, ABD’deki tanıtım atağını Miami’de başlayacak fuarla başlatacaklarını belirterek, bölgedeki tüketicilere ulaşmak için ünlü şeflerden Youtuber’lara kadar geniş bir iletişim ağı kuracaklarını söyledi. Taycı, aynı zamanda büyük zincir marketlere giriş için de özel danışmanlık hizmetleriyle kapsamlı bir yol haritası izlediklerini ifade etti.

ABD’nin sadece şekerleme ve çikolata ithalatının yıllık 40 milyar doları aştığını vurgulayan Taycı, “Türkiye’nin toplam gıda ihracatı şu an 3 milyar dolar seviyesinde. ABD’ye yönelik ihracatımızı kısa vadede iki katına, uzun vadede ise 10 milyar dolara çıkarmayı amaçlıyoruz. Bu pazarda kat edecek çok yolumuz var” dedi.

İHBİR olarak, 29 Haziran – 1 Temmuz tarihlerinde New York’ta düzenlenen ve ABD’nin en prestijli organizasyonları arasında yer alan Summer’25 Fancy Food Show’da 100 Türk firmasıyla yer aldıklarını belirten Taycı, fuarların Amerika pazarına açılmak için en etkili araçlardan biri olduğunu söyledi. ABD’de kişi başı gıda tüketiminin dünya ortalamasının dört katı olduğuna dikkat çeken Taycı, bu nedenle bölgenin büyük fırsatlar sunduğunu dile getirdi. Fuarda ayrıca İHBİR Başkan Yardımcıları Şemsettin Memiş ve Kürşad Gülbahar da Türk stantlarını ziyaret etti.

ABD’DE TÜRK MUTFAĞI GÖVDE GÖSTERİSİ YAPACAK

İHBİR’in ABD’de organizasyonunu üstlendiği iki önemli fuar bulunduğunu aktaran Taycı, “Eylül ayında Miami’de düzenlenecek olan fuarı, Turquality destekli tanıtım kampanyamızın başlangıç noktası olarak seçtik. Miami Havalimanı’ndan şehir merkezine kadar her noktada ‘Turkish Food’ ve ‘Turkish Delight’ görselleri yer alacak. Hem Türk hem de Amerikalı şeflerle birlikte fuar alanında canlı şovlarla lezzetlerimizi tanıtacağız” diye konuştu.

Latin Amerika ve ABD pazarında etkili sosyal medya isimleriyle de temasta olduklarını vurgulayan Taycı, “Helva, lokum, baklava gibi ürünlerimizin yanı sıra bulgur gibi geleneksel ürünlerimizi de öne çıkaracağız. Aynı uygulamaları Chicago’daki fuarımızda da hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

BÜYÜK MARKETLERE GİRİŞ İÇİN STRATEJİK HAZIRLIK

Taycı, Türk gıda firmalarının ABD’de özellikle Türk ve Ortadoğulu nüfusun yoğun yaşadığı lokal pazarlarda aktif olduğunu ancak ulusal zincirlere ulaşmakta zorlandıklarını belirtti. Bu nedenle yeni bir strateji geliştirdiklerini kaydeden Taycı, “Amerikalı tüketicilerin damak tadına uygun ürün geliştirmek artık kaçınılmaz. Tat profillerinden ambalaj renklerine kadar her unsurda onların stiline uyum sağlanmalı. Daha keskin, yoğun aromalar talep ediliyor. Biz daha yağlı ve yumuşak tatları seviyoruz ancak oradaki tüketici farklı arayışta. Bu farkı gözeterek birçok firmamızla birlikte ürünlerimizi yeniden konumlandırıyoruz” dedi.

‘PAZARLAMADA İTALYANLARI ÖRNEK ALMALIYIZ’

Türk gıda sektörünün içerik ve lezzet olarak çok iyi olduğunu ancak pazarlama aşamasında biraz geride kaldığını söyleyen Taycı, bu konuda İtalyanların yaptıklarından örnek alınması gerektiğini belirtti. New York’taki fuarda İtalyanların zeytinyağlarını mücevher kutularına benzer kutularda ve özel şişelerde sattıklarını söyleyen Taycı, “Normalde bizim zeytinyağımız daha iyi olmasına karşın onlar İtalyan zeytinyağı için çok güçlü bir imaj oluşturmuşlar ve muhteşem bir pazarlama yapıyorlar. Bunun benzerini şekerleme sektöründe de yapıyorlar.

Bizim buradaki en büyük eksiğimiz pazarlama. İtalyanların bu pazarlama şekillerini bizim de Türkiye’de zihinsel olarak içselleştirmemiz lazım. Pazarlama konusunda Amerika’yı yeniden keşfetmeyeceğiz. Kendimize özgün tasarımlar ve ürünler oluşturuncaya kadar, kendilerini iyi tanıtan, iyi anlatan, iyi pazarlayan birtakım ülkelerden daha fazla ilham alacağız ve onların yolunu izleyeceğiz. Türkiye’nin dökmeci mantığından çıkıp biraz pazarlama, kalite ve satış Ar-Ge’sine ciddi yatırım yapması lazım ki başarılı olsun.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de hububat ve bakliyat olarak mayıs ayında ihracatı yaklaşık yüzde 6 artırdıklarını kaydeden Taycı, yıl sonunda ise bir önceki yıla göre yüzde 5’lik büyüme ile 12.6 milyar dolara ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. İstanbul İhracatçılar Birliği olarak da Amerika’yı birinci sıraya aldıklarını hemen arkasına Uzakdoğu pazarlarını koyduklarını belirten Taycı, “Tüm üyelerimize de şunu diyoruz, oturduğun yerde mal satma şansın yok. Olabildiğince mobilize olacağız, olabildiğince sahada olacağız ve sahada kararlar alıp elimizden geleni yapacağız.” dedi.

ABD PAZARINDA BÜYÜK FIRSATLAR VAR

Türkiye’nin ABD’ye gıda ihracatında önünde çok büyük fırsatların olduğunu kaydeden Taycı, şöyle devam etti:

“Dünyada gümrükler arası alınan verilere bakıldığında, sadece şekerleme ve çikolata pazarının ihracatının 360 milyar dolar gibi bir rakam olduğunu görüyoruz. Bunun içerisinde yaklaşık 40 milyar dolarlık bir rakamı da Amerika oluşturuyor. Bizim ise çikolata, şekerleme ve unlu şekerli mamullerimizin toplam ihracatı 3 milyar dolar. Burada gerçekten doğru pazarları belirleyip, ürünleri, tasarım ve içerikleri ona göre planlayıp doğru adımlar attığımız zaman bu rakamları ilk 10 yılda 6 milyar dolarlara ardından da 10 milyar dolarlara taşıma potansiyelimiz var.”

Türkiye’nin genel dünya pazarından yüzde 1’lik bir pay aldığını kaydeden Taycı, “Bu durum aynı şekilde bizim hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar grubunda da geçerli. Ama burada şöyle bir gerçeğimiz var. Bu segmentin içerisinde şekerli, kakaolu ve unlu mamuller grubu her yıl düzenli yüzde 4-6 arasında büyüyor. Bu şekilde büyüyen başka bir sektör yok. Sadece bu trende adapte olsak bile her yıl yüzde 4 ila 6 büyüyebiliriz. Üzerine birtakım aktiviteler yapıp da rüzgarı daha da arkamıza alacak olursak bu yüzdeleri daha da fazla arttırabiliriz.” diye konuştu.

ORTADOĞU’DA IRAK İLK SIRADA, SUUDİ ARABİSTAN’DAKİ KAYIPLAR KAPANDI

Ortadoğu pazarındaki son durumu da değerlendiren Taycı, şu ifadeleri kullandı.

“Irak bizim en fazla gıda ürünü sattığımız ülkelerden bir tanesi. Ama dönem dönem birtakım sosyal ve siyasi problemler olabiliyor. Bazen paranın gelişiyle gidişiyle, bazen gümrüklerde uygulanmakta olan mevzuatla ilgili sıkıntı yaşasak da halen birinci pazarımız konumunda. Suriye tarafında özellikle temel gıda ürünlerinde hala ana tedarikçi konumundayız. Suudi Arabistan pazarı da yaşamış olduğumuz problemlerin çözülmesinin ardından daha yeni yeni kendine geldi ve oturdu. Orada totalde baktığımız zaman 3 milyar dolarlık orayla bir ticaretimiz vardı ve bu yıl itibariyle tekrar o rakamları yakalayacağımızı tahmin ediyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren de tekrar artışa geçeriz.”

ABD pazarı Türk gıdasının yeni hedefi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Fuar Haber Merkezi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Son günlerde, Fuar Haber Merkezi ismi kullanılarak farklı fuar merkezlerinde ve ülkemizin çeşitli bölgelerinde, firmamızın adını kötüye kullanarak ücret talep edildiği ve firma çekimleri yapıldığı yönünde duyumlar alınmıştır.

fuarhabermerkezi.com, hiçbir şekilde ücret karşılığı çekim veya prodüksiyon hizmeti vermemektedir.Adımızı kullanarak bu tür faaliyetlerde bulunduğu bildirilen şahıslar:Sinan Yaylak - Batuhan Akbalık- Sıla Görmüş - Ebru Deniz - ALPHA MedyaBu kişilere kesinlikle itibar edilmemesi önemle rica olunur. Benzer durumlarla karşılaşmanız halinde, lütfen aşağıdaki numaralardan yetkili mercilere bilgi veriniz:112 Polis156 Jandarma0549 169 03 00Kamuoyunun bilgisine sunarız.