Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2025 yılı Nisan ayı ve Ocak-Nisan dönemine ilişkin dış ticaret verilerini Diyarbakır’da düzenlenen toplantıda açıkladı. Bolat, Türkiye’nin ihracatının Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre %8,5 oranında artarak 20 milyar 900 milyon dolara yükseldiğini duyurdu. Aynı zamanda 12 aylık yıllıklandırılmış ihracatın 265 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin rekor seviyesine ulaştığını belirtti.
“Nisan Ayında Mal İhracatımız 20 Milyar 900 Milyon Dolara Yükseldi”
Ticaret Bakanı Ömer Bolat yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:“Nisan ayında mal ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,5 oranında artışla 20 milyar 900 milyon dolara yükselmiştir. Geçen yıl Nisan ayında bu rakam 19 milyar 292 milyon dolardı. Bu, tarihimizdeki en yüksek ikinci Nisan ayı ihracat rakamıdır.”
Bolat, parite etkisinin ihracata 440 milyon dolarlık olumlu katkı sunduğunu da sözlerine ekledi.
“Cumhuriyet Tarihinin En Yüksek Seviyesi”
Ocak-Nisan dönemi verilerini de değerlendiren Bakan Bolat, şu bilgileri paylaştı: “Ocak-Nisan döneminde ihracatımız yüzde 3,9 artışla 86 milyar 250 milyon dolara yükseldi. Bu yılın ilk dört ayında net ihracat artışı 3,2 milyar doları buldu. Son bir yılda ise net ihracat artışı 7,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Son 12 aylık yıllıklandırılmış mal ihracatımız Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesi olan 265 milyar dolara ulaştı.”
Dış Ticaret Açığı ve İthalat Verileri
İthalatın Nisan ayında %12,9 artarak 33 milyar dolara yükseldiğini açıklayan Bolat, dış ticaret açığının ise aynı dönemde 12,04 milyar dolar olduğunu belirtti. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise %63,5 seviyesinde gerçekleşti.
“Ticaret Savaşları ve Korumacılık Küresel Belirsizlik Yaratıyor”
Bakan Bolat, küresel ekonomideki gelişmelere de değinerek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Enerji savaşları ve enflasyonist baskılar, gümrük vergilerinin yükseltilmesi ve korumacılığın artması şeklinde ortaya çıkan ticaret savaşları, küresel ticaretin gidişatı konusunda önemli bir belirsizlik faktörü olarak artmaktadır. Dünya ekonomisindeki tahminler ve beklentiler bir miktar aşağı çekildi. Dünya Ticaret Örgütü bu yıl küresel ticarette yüzde 0,2’lik bir daralma bekliyor. IMF, büyüme tahminini yüzde 2,8’e, dünya ticareti tahminini ise yüzde 0,5 aşağı çekti. OECD ve AB de tahminlerini geri çekti. Euro Bölgesi için büyüme ve ticaret beklentileri de zayıfladı.”
“Türkiye Ekonomisi İçin Tahminler Yükseldi”
Türkiye’nin ekonomik performansına dair olumlu verileri de paylaşan Bolat, şunları söyledi:“IMF, Türkiye için büyüme tahminini 0,1 puan artırırken, Dünya Bankası ve OECD Türkiye için 2025 büyüme tahminini yüzde 3,1’e yükseltti. Ekonomimiz son 18 çeyrektir kesintisiz büyüyor. 2025’in ilk çeyreğinde de pozitif büyüme bekliyoruz.”“İşsizlik oranı da yüzde 7,9’a geriledi. Bu oran, son 20 yılın en düşük işsizlik oranı olarak kayıtlara geçti.”
“ABD Gümrük Vergilerini 1900’lerin Seviyesine Çıkardı”
Küresel ticaretteki korumacı eğilimlere dikkat çeken Bakan Bolat, şu ifadeleri kullandı:“ABD’nin gümrük vergileri 1900’lü yılların seviyesine kadar çıktı. Avrupa Birliği’nde ekonomik büyüme tahminleri yüzde 1’in altına geriledi. Çin’in ihraç ettiği ürünlerin fiyatları ise her geçen ay daha da düşüyor, bu da küresel rekabeti daha da sertleştiriyor.”